Frequently Asked Questions

Onderstaand vind je een antwoord op veel gestelde vragen. Staat er een vraag niet tussen? Stel deze dan gerust via onze contact pagina.

Wat is het belang van een uitvaartverzekering?

Het belang van een uitvaartverzekering zit ‘m in het feit dat we allemaal een keer doodgaan. Omdat de dood ook zeer onverwacht zijn intrede kan doen, is het prettig om te weten dat nabestaanden geen financiële obstakels tegenkomen bij het regelen van uw uitvaart. Een gedegen uitvaartverzekering verzekerd u hiervan. Bovendien biedt het een voordelig spaarsysteem voor mensen die daar zelf de financiële ruimte niet direct voor hebben. Lees hier meer over het waarom van een uitvaartverzekering.

Wat kost een gemiddelde uitvaart?

Gemiddeld komen de totaalkosten van een standaard uitvaart in Nederland op 5.000 tot 8.000 Euro. Natuurlijk zijn er manieren om een uitvaart goedkoper te maken. Cremeren is in ieder geval goedkoper dan begraven. Afhankelijk van het type verzekering bekostigt de uitvaartverzekeraar daarbij in zijn geheel of deels de kosten. Weten welke uitvaartverzekering bij u past? Lees daarover hier meer.

Kan ik bij ziekte of een handicap een uitvaartverzekering afsluiten?

Die is er niet. Wanneer u zich gaan verdiepen in het verzekeren van uw uitvaart dan zult u stuiten op een aantal synoniemen voor het woord ‘uitvaartverzekering’, zoals de nabestaandenverzekering. Andere synoniemen zijn: begrafenisverzekering, crematieverzekering en overlijdensverzekering (niet te verwarren met de overlijdensrisicoverzekering).

Kan ik mijn uitvaartverzekering online afsluiten?

Ja, dit is in veel gevallen mogelijk. Vaak bent u zelfs goedkoper uit omdat de tussenkomst van een intermediair (tussenpersoon) wegvalt. Bovendien vergelijkt u hier met gemak de beste verzekeraars met elkaar. Elke grote verzekeraar heeft daarbij een duidelijke website waar u terecht kunt. Bij specifieke vragen, op fiscaal gebied bijvoorbeeld, kan het echter slim zijn om advies in te winnen bij een intermediair.

Ik ben woonachtig in het buitenland. Kan ik een uitvaartverzekering afsluiten?

Ja, dit kan wanneer u in het bezit bent van een Burgerservicenummer, een Nederlands postadres en een Nederlandse bankrekening. Let wel, sommige verzekeringen keren niet uit wanneer het verblijf in het buitenland een verhoogd risico met zich meebrengt. Houd ook rekening met extra kosten wanneer de overledene vanuit het buitenland naar Nederland vervoerd moet worden. In veel gevallen volstaat een kapitaalverzekering, maar is bijverzekeren nodig. Neem bij twijfel contact op met de verzekeraar.

Hoe kies ik de voor mij meest geschikte uitvaartverzekering ?

Een uitvaartverzekering kiest u in principe maar één keer in uw leven. Het is daarom belangrijk om te weten welke type verzekering voor u relevant is. Lees hier meer over de verschillende verzekeringsvormen. Bovendien heeft u keuze uit een aantal aanbieders. Op onze website vergelijkt u premies en voorwaarden van deze uitvaartverzekeraars, waarna u tot een gedegen besluit kunt komen.

Zijn de polisvoorwaarden belangrijk?

Jazeker. We adviseren om altijd de polisvoorwaarden grondig door te lezen, alvorens u akkoord gaat met het afsluiten van een uitvaartverzekering. Alleen op de polisvoorwaarden van de verzekeraar waar u uw verzekering heeft afgesloten kunt u zich beroepen in het geval  u op een geschil stuit.

Wat is het verschil tussen een nabestaandenverzekering en een uitvaartverzekering?

Die is er niet. Wanneer u zich gaan verdiepen in het verzekeren van uw uitvaart dan zult u stuiten op een aantal synoniemen voor het woord ‘uitvaartverzekering’, zoals de nabestaandenverzekering. Andere synoniemen zijn: begrafenisverzekering, crematieverzekering en overlijdensverzekering (niet te verwarren met de overlijdensrisicoverzekering).

Is een overlijdensrisicoverzekering ook een uitvaartverzekering?

Nee. Deze fout is snel gemaakt, maar een overlijdensrisicoverzekering is echt een ander type verzekering. Een uitvaartverzekering keert uit na overlijden, in geld of in diensten voor het bekostigen van uw uitvaart. Dit ongeacht de looptijd van de verzekering. Een overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit wanneer de verzekerde tijdens de verzekeringslooptijd komt te overlijden. Bovendien zijn nabestaanden niet verplicht om het uitgekeerde bedrag aan een uitvaart te besteden.

Kunnen meerdere mensen binnen één polis worden opgenomen?

Afhangend van het type polis, is dit in de meeste gevallen wel mogelijk. Zo kunnen kinderen tot 18 jaar vaak gratis of tegen een zeer lage premie worden meeverzekerd. Ook bieden sommige verzekeraars gezins- of partneropties tegen scherpe tarieven.

Wat houdt het indexeren van mijn uitvaartverzekering in?

Een geïndexeerde kapitaalverzekering houdt in dat het verzekerde bedrag jaarlijks wordt aangepast aan de huidige economische waarde. Daarbij wordt onder andere gekeken naar de inflatie, omdat deze het bedrag immers in waarde kan laten minderen. Het jaarlijks automatisch laten indexeren van het verzekerde bedrag zorgt ervoor dat de uitvaart nog altijd volledig gefinancierd kan worden. Gebeurt dit in uw geval niet, controleer dan elk jaar zelf of het bedrag nog steeds afdoende is voor de financiering van uw uitvaart.

Kan ik mijn uitvaartverzekering stopzetten?

Ja, dit kan in uitzonderlijke gevallen, maar dit is vrij ongebruikelijk. U bouwt namelijk een kapitaal op of investeert in diensten die pas vrij komen na uw overlijden. Tussentijds opzeggen pakt daarom vrijwel altijd nadelig uit. Bent u toch ontevreden? Ga een gesprek aan met de consulent van uw huidige verzekering. In enkele gevallen kunt u het opgebouwde kapitaal afkopen of vast laten zetten terwijl u stopt met doorbetalen van de premie. Wanneer u denkt dat uw verzekering niet voldoende dekt, kunt u ook overwegen om bij te verzekeren (bij een andere verzekeraar) of zelf bij te sparen.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH